8 koraka za rebrendiranje vašeg poslovanja (bez štete vašem SEO-u)

Dakle, razmišljate o digitalnom rebrendiranju? Čestitam!

Često nam klijenti dolaze sa snom o novom izgledu svog poslovanja i veb sajta, ali se plaše da će zbog promena izgubiti saobraćaj, rangiranje ili klijente.

Poput redizajna veb stranice, rebrendovi se osećaju kao da pokrećete svoju kompaniju od nule. Ali ne morate da raskinete sa svime da biste počeli iznova, posebno sa SEO-om.

Nema potrebe da guglate kako da ostanete najbolji prijatelji sa svojim teško zarađenim optimizacijama kroz razdvajanje vašeg poslovanja sa starim ja. Već imamo odgovore na vaša najveća pitanja, kao i korake za rebrendiranje vaše veb stranice sa smanjenim uticajem na rangiranje i SEO.

Nenaslovljeni dizajn (19)

Koja je razlika između redizajna i rebrendiranja?

Redizajn veb-sajta je kao da rušite staru kuću i gradite novu na istom imanju. Zadržavate ga pod istim imenom, samo želite taj moderan izgled i bolje korišćenje prostora.

Kada radimo sa klijentima na redizajniranju, oni često žele ceo paket: istraživanje konkurenata, SEO i revizija sadržaja, arhitektura strateških informacija, dizajn korisničkog iskustva i korisničkog interfejsa, podrška za sadržaj i novi prilagođeni VordPress sajt koji je rigorozno testiran KA. Sve ovo se dešava pod (nepromenjenim) brendom.

U međuvremenu, postoji mali spektar kada je u pitanju definisanje rebrendiranja. Suprotno popularnoj percepciji, svi rebrendovi u potpunosti ne brišu stari kreativac.

Mali rebrendiranje može biti jednostavno kao promena boja, zamena logotipa dok ostali elementi ostaju isti ili promena imena domena. Ovo se jednostavno može nazvati osvežavanjem.

U međuvremenu, potpuni rebrendiranje je kao sporazumni razvod; niste vi, to su sve gore navedene stavke, a zatim neke. Nova godina, nova ti! Premestite svojstva (domene), prefarbajte sve (redizajn veb stranice, novi logo, novo ime, novi slogan) i počnite ponovo (osvežavanje sadržaja).

ALI – i dalje želite da ljudi mogu da vas pronađu. Zbog toga SEO ostaje važan, obavezan deo svakog redizajna ili rebrendiranja veb stranice.

Kako rebrendiranje utiče na moj SEO?

Najjednostavniji odgovor: nije vaš rebrendiranje ono što utiče na SEO, već način na koji to radite. A uticaji mogu biti pozitivni ili negativni.

Elementi rebrendiranja i njihovi potencijalno pogođeni SEO faktori uključuju, ali nisu ograničeni na:

Promene proizvoda i usluga – rangiranje ključnih reči, prikazi, klikovi
Promene slika – rangiranje naslova, alternativni tekst, relevantnost stranice
Promene lokacije – lokalno rangiranje i vidljivost u pretrazi
Promena imena domena – ponovno pokretanje vašeg domena starosti i faktora poverenja
URL-ovi sajtova – promena ili gubitak rangiranih ključnih reči u URL-ovima
301 preusmeravanja – nove stranice možda neće odgovarati rangiranju ili SEO vrednosti prethodnih verzija sajta.

Nenaslovljeni dizajn (22)

Da li promena naziva kompanije utiče na SEO?

Da, ali pozitivno ako se pravilno istraži!

Pre nego što uopšte dodirnete svoje digitalno prisustvo sa drugim promenama u vezi sa rebrendiranjem, uverite se da ste izabrali novo ime koje se može izgovoriti, prodati, pamtiti i pre svega pretraživati.

Pod pretražljivim podrazumevamo da se već niste borili sa „blizancem sa imenom“ ili previše sličnim imenima na rang listi. Ne želite čak ni da budete Ashlei A u učionici punoj Ashlei B, Ashlei Ms i Ashlei Ps. 

Zaključak:

U zaključku, razlika između redizajna i rebrendiranja veb-sajta leži u obimu promena i prirodi tih promena. Redizajn se fokusira na unapređenje izgleda i funkcionalnosti postojećeg sajta, dok rebrendiranje podrazumeva dublje promene, uključujući ime, logo, boje i čak poslovni identitet.

Važno je razumeti da obe odluke, bez obzira da li se radi o redizajnu ili rebrendiranju, mogu uticati na SEO rezultate. Kako biste maksimizirali koristi i minimizirali potencijalne negativne efekte, ključno je pažljivo planirati, istraživati i sprovoditi promene. Takođe, pridavanje pažnje SEO-aspektima tokom ovih procesa može vam pomoći da ostanete vidljivi i relevantni na internetu. Ne zaboravite da se fokusirate na stvaranje brenda koji je lako pretraživ i zapamtljiv, jer to može imati dubok uticaj na vašu prisutnost na mreži.

Sa Impaktivom na vašoj strani, postignite digitalni uspeh. Naša stručnost u marketingu i posvećenost vašim ciljevima čine nas idealnim partnerom za ostvarenje rasta i konkurentske prednosti

Kontaktiraj nas

support@impaktiva.com

veljko@impaktiva.com

+381 61 181 4165

11000 Beograd

Uslovi Saradnje

PIB: 113559103

MB: 66910687

Politika privatnosti

Impaktiva ©2023 Sva prava zadržana | Mapa sajta​